În primul rând, vreau să vă rog să fiţi rezonabili. Oricât de bună ar fi o voce electronică, tot nu se va compara cu o carte citită de un om. Vocea Ioana, chiar dacă este clară şi inteligibilă, este departe de a se compara cu Corina Chiriac(spre exemplu). Nu vă aşteptaţi la miracole. O să fie tot o carte citită de Jaws, dar în format MP3. Dacă vreţi o carte audio în adevăratul sens al cuvântului, verificaţi biblioteca ANR sau cărţile scoase de Fundaţia Cartea Călătoare.
Avantajul unei cărţi convertite în mp3 este portabilitatea – o puteţi pune pe orice telefon, mp3 player, CD etc, şi flexibilitatea. Puteţi face o carte audio din absolut orice fişier text, fără să aşteptaţi poate luni întregi ca o asociaţie să o înregistreze.
Pasul 1: descarcă şi instalează programele necesare:
Ai nevoie doar de două programe: o voce decentă în lima română şi Balabolka, programul pentru conversia propriu-zisă. Le găseşti pe amândouă mai jos.
Pasul 2: configurează Balabolka:
Înainte de a converti textul în mp3, sunt câţiva paşi pe care trebuie să îi urmezi.
2.1. Alege limba vocii
- Apasă alt+V pentru meniul Voice;
-
Apasă săgeată în sus până la submeniul voice şi săgeată dreapta pentru a îl deschide;
Notă: pe unele configurări de Windows 10, submeniul voice nu este citit. Vei auzi doar submenu. V - Din submeniul voice alege Ioana.
2.2. Configurează vocea aleasă
Ca să te asiguri că vocea funcţionează cum trebuie şi să o configurezi după propriul gust, deschide fişierul text folosind comanda control+o şi alege cartea pe care vrei să o converteşti.
Foloseşte f5 pentru a porni redarea şi F6 pentru a pune pauză.
- Din meniul voice(alt+v) selectează submeniul rate şi „increase” pentru a creşte viteza de redare, respectiv „decrease” pentru a o încetini.
- Tot din meniul voice, submeniul Pitch poţi creşte şi scădea tonalitatea vocii, iar volumul se modifică din submeniul „volume”.
- Alternativ, poţi folosi scurtăturile ctrl+alt+săgeată stânga sau dreapta pentru viteză, ctrl+alt+săgeată sus sau jos pentru tonalitate şi ctrl+alt+page up sau page down pentru volum. Înainte însă de a folosi scurtăturile apasă insert+3 ca să dezactivezi interpretarea scurtăturii de către Jaws. Altfel o să auzi „not in a table” şi nu o să se întâmple nimic.
Pasul 3. Pregăteşte fişierul pentru convertire:
Ca să fie mai uşor de urmărit, vom sparge cartea în mai multe fişiere care să genereze piste de maxim 30 de minute. Dacă vrei să ai un singur fişier mp3 de câteva ore, poţi trece direct la pasul următor.
3.1. Setări de scindare
- Creează un folder „cărţi text” oriunde vrei tu în calculatorul tău;
- Din meniul „tools” alege opţiunea „file splitter” sau foloseşte scurtătura „ctrl+u”;
- Apasă primul buton „browse” şi alege cartea pe care vrei să o converteşti;
- Apasă cel de al doilea buton „browse” şi alege folderul „cărţi text” pe care l-ai creat mai devreme;
- Următorul câmp este pentru numele fişierelor Generate. Poţi să îl redenumeşti cum vrei sau să îl laşi aşa cum este;
- Bifează „create subfolders” ca să creeze câte un folder separat pentru fiecare carte în parte şi să nu îţi amestece pistele cărţilor;
- În următorul câmp poţi lăsa 1. Este numărul cu care să înceapă numărătoarea pistelor tale. Dacă pui 13, spre exemplu, prima pista va fi 013, următoarea 014, 015 etc;
-
Sequence number:
Dacă alegi „before filename” pistele tale vor fi de forma: 01. Stăpânul Inelelor, 02. Stăpânul Inelelor, 03. Stăpânul Inelelor etc.
Dacă alegi „after filename” atunci o să ai: Stăpânul inelelor 01, Stăpânul Inelelor 02, Stăpânul Inelelor 03 etc;
Notă: Eu prefer să am numărul înainte, îmi este mai uşor să ajung la pista la care am rămas. Apăs „05” şi mă duce direct la pista numărul 5. - Bifează „by output target file size”. Practic îi spui să rupă fişierul în bucaţi egale de X Kilobiti. Aşa poţi controla mai uşor lungimea pistelor;
- Apasă tab de câteva ori(de 4 ori mai exact) până când ajungi la un câmp unde poţi scrie text. Modifică valoarea de 10(N.A. Kilobiti) cu 40. Un fişier de 40 de KB va avea, aproximativ, 30 de minute în format mp3;
- Încă odată tab şi alege unicode ca să ai mai puţine probleme cu diacriticele;
- Tab până ajungi la „split”.
Stai liniştit, toate setările astea trebuie făcute o singură dată. De la următoarea carte trebuie doar să urmezi paşii 2, 3 şi 12.
3.2. Fragmentarea propriu-zisă
Dacă totul a mers cum trebuie, vei avea o lista de fişiere. Alege „select all” şi apoi „split”. O să primeşti un mesaj de tipul:
Information
Amount of files: 12.
OK
Apasă pe „OK”. Tab odată şi enter pe „close”. Acum eşti din nou în fereastra principală.
Ca să verifici dacă toate fişierele sunt în regulă, navighează până în folderul „fişiere text” pe care l-ai creat şi deschide câteva din piste. Vezi dacă diacriticele apar corect.
Dacă totul este bine, treci la pasul următor.
4. Conversia fişierelor în mp3
- Crează un folder „cărţi mp3” oriunde vrei tu în calculatorul tău;
- Din fereastra principală a programului Balabolka, alege meniul „tools” şi „batch file converter”. Alternativ poţi folosi scurtătura ctrl+y;
- Apasă add files şi navighează până la folderul „cărţi text”. Alege toate pistele şi apasă enter. Dacă nu ai spart cartea în mai multe piste, pur şi simplu alege fişierul cu cartea întreagă;
- Apasă tab până la butonul browse şi activează-l cu enter sau spaţiu. În fereastra care se deschide alege folderul „cărţi mp3” pe care l-ai creat mai devreme;
- Alege „MP3” din lista următoare;
- „Delete files after converting” bifează-l dacă vrei să ştergi fişierele text după ce se termină conversia, sau lasă-l debifat dacă vrei să păstrezi variantele text ale pistelor;
- Alege „convert” şi aşteaptă până când conversia este gata;
- Gata! Greul a trecut! Acum poţi să asculţi cartea pe orice dispozitiv care suportă formatul MP3!
Din nou, toţi aceşti paşi sunt necesari doar prima dată. Pentru conversia următoarelor cărţi va fi nevoie să urmăreşti instrucţiunile de la punctele 2, 3 şi 7.
Dacă Întâmpini greutăţi la crearea de cărţi audio, te rog să laşi un comentariu în rubrica de mai jos, iar eu voi încerca să te ajut.
Ca deobicei, te rog să distribui mai departearticolul ca să ajungă şi la alţi oameni interesaţi. Mulţumesc!
[blog_subscription_form title=”Abonează-te prin e-mail” subscribe_button=”OK, mă abonez”]
Lasă un răspuns